Chelsea-Tottenham: Odds på londonderbyt

Dagens höjdpunkt i fotbollseuropa är det engelska toppmötet mellan Chelsea och Tottenham på Stamford Bridge. Det här är en mycket viktig match för båda lagen men det är hemmalaget Chelsea som är storfavoriter.

Chelsea ligger tvåa  i Premier League med fyra omgångar kvar att spela. De är sex poäng efter Manchester United, så det ska till ett smärre under om de ska kunna komma ikapp. Bakom Chelsea ligger Arsenal och mycket talar för att de två lagen får slåss om den andra direktplatsen in i Champions League. Det finns dock ett scenario som innebär att både tvåan och trean i Premier League går till CL utan att kvala. Det är om Manchester United skulle vinna årets Champions League, och kvalificera till nästa års upplaga som regerande mästare.

Chelsea har inte förlorat i ligan sedan den snöpliga hemmaförlusten mot Liverpool i början av februari. Efter det har det blivit nio förlustfria matcher och tittar man bara på de senaste tre matcherna har Chelsea en målskillnad på 9-1 efter klara segrar mot i tur och ordning West Bromwich, Birmingham och West Ham.

Chelsea har ett målsnitt på hemmaplan på över 2 mål per match, samtidigt som man släpper in ca 0,75 mål per match. 13 vinster, två oavgjorda och bara två förluster gör Chelsea till det näst bästa hemmalaget i Premier League efter Manchester United.

Senast mot West Ham hände det som en hel fotbollsvärld har gått och väntat på. Två månader och 21 dagar efter sin debut i den blåa tröjan gjorde Fernando Torres sitt första mål för sin nya klubb. Kanske kommer ketchupeffekten nu? Vi vet ju att Torres är en målskytt av absolut världsklass i sina bästa stunder.

Tottenham ligger femma i tabellen, fyra poäng efter Manchester City som just nu har den sista kvalplatsen till nästa års Champions League. Bakifrån jagar Liverpool, tre poäng efter.

Tottenham är ett av ligans mest kryssbenägna lag. På sina sex senaste ligamatcher har de spelat hela fem oavgjorda. Sett över hela säsongen har nästan 40 procent av Spurs matcher slutat oavgjorda, vilket är den enskilt största orsaken till att Tottenham inte är med och krigar i det absoluta toppskiktet av tabellen.

Tottenham spelar förvisso väldigt mycket kryssmatcher, men de har å andra sidan bara förlorat två matcher i ligan under hela 2011.

Det första mötet lagen emellan som spelades strax innan jul slutade oavgjort 1-1 på White Hart Lane. Målskyttar då var Pavlyuchenko och Drogba.

CHELSEA-TOTTENHAM

Bäst odds just nu
1: 1,50 hos Expekt
x: 4,50 hos Bet365
2: 7,50 hos Bet24

Vilken kanal sänder Chelsea-Tottenham?

Matchen startar kl. 18.30 och visas på Viasat Fotboll.