Fenomenet Zlatan Ibrahimovic

I stort sett varje dag är medierna fyllda av reportage och artiklar om Zlatan Ibrahimovic. Oftast handlar det om fotboll, men även husköp, familj och torskjakt(!) har prytt kvällstidningarnas löpsedlar. Allt som rör Zlatan och det han företar sig är sprängstoff i media – men vad är det som gör honom så intressant?

Visst, han är en av få svenska världsstjärnor, dessutom i världens största och mest populära idrott. Han är en gudabenådad fotbollsspelare och har spelat i några av Europas största och framgångsrikaste klubbar. Men frågan är om någon annan svensk spelare som hypotetiskt sett nådde samma framgångar skulle få samma uppmärksamhet. Ytterst tveksamt.

Jag tror att svaret finns att hitta i Zlatans person minst lika mycket som i hans prestationer på fotbollsplanen. Den kaxiga attityden, de provokativa uttalandena som medierna älskar – och inte minst – det där spontana och befriande leendet som bildproducenten väljer att frysa eller visa i slow motion varje gång ett zlataninslag visas på teve. Sagan Zlatan har ju också alla ingredienser som en klassisk saga ska ha och som vi människor älskar. Fattig förortskille blir upptäckt, blir stormrik och rankas nu som en av de bästa anfallarna i  världen – rena rama Askungen!

Alla i Sverige vet vem Zlatan är och alla har en åsikt om honom. Åsikterna är sällan neutrala utan tangerar någon av ytterligheterna på skalan. Antingen hatar man Zlatan eller så älskar man Zlatan. Det finns liksom inget mellanting…

Relaterat:

***
Vi ska försöka hosta ur oss ett speltips lite senare idag. Tills dess får ni hålla tillgodo med sportbladets ”Dagens bästa…”. 

Foto: Tsutomu Takasu

Follow Spelkanalen.com | Spela Gratis – Gamblingonline.se |

2 svar till ”Fenomenet Zlatan Ibrahimovic”

 1. Profilbild för Martin
  Martin

  Mycket sant som du skriver. En av det stora anledningarna att folk inte gillar honom beror ju på kaxigheten och de faktum att han ofta underpresterar i svenska landslaget. Om man nu ska jämföra med vad han nu gör i Barca och har gjort i Italien… Han va grym i matchen igår i alla fall!

  Speltips inför kvällen?

 2. Profilbild för Anonymous
  Anonymous

  Zlatan regerar. Sverige har aldrig haft en sådan fotbollsspelare, och det kommer dröja minst 100 år innan det händer igen.