Älskade hatade Zlatan…

Vi har behandlat ämnet flera gånger tidigare, men fenomenet är så pass intressant att vi gång på gång återkommer till det. Jag talar om vår kanske enda riktigt stora världsstjärna, Zlatan Ibrahimovic. Vad han än gör eller säger så nappar medierna hemma i Sverige, i Italien och av förklarliga anledningar nu även i Spanien.

Troligtvis skulle Zlatan skapa rubriker även om han var en flera klasser sämre fotbollsspelare. Mycket av det som gör honom så medial ligger nämligen i hans personliget. Den där kaxiga framtoningen och självsäkerheten blandat med en stor portion charm och humor gör att när Zlatan snackar så blir det rubriker.

Hemma i Sverige ökade givetvis zlatanfokuset än mer när övergången till Barcelona – världens bästa klubblag blev klar. Han flyttade dessutom till en liga som blivit mer och mer intressant i Sverige, mycket på grund av att TV4 sitter på rättigheterna. Alla Zlatans matcher visas alltså i en kanal som nästan hela svenska folket har tillgång till. Om man bortser från mästerskapen så har väl inte det skett sen Stenmarks dagar…

Älskad och hatad
Zlatan väcker känslor – det kan vi lätt konstatera. Läs vilken artikel som helst så ser du i kommentarerna att åsikterna om vår anfallsstjärna varierar över hela skalan. Många är lyriska, medan en förvånande stor skara kommer med negativa kommentarer och inte sällan dyker citat som ”men, han har ju aldrig lyckats i landslaget…” upp. Är det månne den berömda svenska avundsjukan som lyser igenom?

Att lilla Sverige med 9 miljoner invånare har fostrat en av världens bästa anfallare i världens största sport är unikt. För att hitta något liknande får vi förmodligen gå tillbaka till Gunnar Nordahls bästa år i Italien för 50 år sedan – och vi kan nog dessvärre räkna med att få vänta åtminstone 50 år till innan det händer igen. Minst…

Mer Zlatan:

***
Lite senare idag kommer dagens speltips. Tills dess rekommenderar vi sportbladets dito.

4 svar till ”Älskade hatade Zlatan…”

 1. Profilbild för Anonymous
  Anonymous

  ända är en sak, enda en annan 🙂

 2. Profilbild för Toffe
  Toffe

  Så sant! *korrigerat*

 3. Profilbild för Anonymous
  Anonymous

  När Nordahl, Gren och Liedholm kom fram så hade 90-95% av Europas bästa fotbollsspelare dött under andra världskriget, med andra ord går ej att jämföra Grenoli me Zlatan. Zlatan är KUNG av fotboll och han är inte svensk mer än på passet.

 4. Profilbild för Lasse S
  Lasse S

  Vet inte vad du ovan lägger i ordet svensk, men Zlatan är född i Sverige, hans föräldrar är svenska medborgare, han har gått i skola i Sverige, han har fått sin fotbollsutbildning i Sverige, han har barn med en svensk kvinna, han talar svenska med sina barn, han har köpt ett stort hus i Malmö som han använder som sin bas, han spelar för Sverige o s v… kan man bli mer svensk?! Jag är tveksam.