Plötsligt händer det

Manchester United har redan gjort det i år. Chelsea också. Jag talar om dessa oförklarliga förluster som topplagen drabbas av mot lag som kvalitetsmässigt är klasser sämre. Det händer nästan varje säsong. Alla minns naturligtvis Arsenals säsong 03-04 då de gick igenom hela ligan obesegrade – så det finns bevisligen undantag.

Att vecka efter vecka prestera på topp är naturligtvis inte lätt. Supportrar och media förväntar sig tre poäng i varje match och pressen på de bästa spelarna är skyhög. Men vad är det då som gör att Burnley, Wigan och andra lag med betydligt mindre stjärnglans med jämna mellanrum kan rå på jättarna?

En del i det hela är naturligtvis det välkända underskattningsspöket. Går man ut på planen utan hundra procents fokusering så är risken överhängande att resultatet blir därefter. Även om man har en Champions leaguematch senare samma vecka så måste all kraft koncentreras till den match och de elva spelare som för tillfället står för motståndet…

När småklubbarna går ut på Anfield eller Stamford Bridge så har de absolut ingenting att förlora. Ingen förväntar sig något annat än förlust så de kan spela helt utan press. Hela pressen ligger istället på stjärnorna i ”storklubben”.

Matchinledningen är i mångt och mycket nyckeln till utgången. Får storlagen ett tidigt mål och vind i seglen så är de mycket svårstoppade och siffrorna kan då bli ganska stora. Kan men dock hålla tätt en bit in i andra halvlek så finns alltid risken att stjärnorna drabbas av prestationsångest. Ett oavgjort resultat är som en förlust för lagen som slåss om ligatiteln och de fortsätter att satsa framåt in till sista minuten. I många fall lyckas satsningen och tittar man i statistiken så ser man att storlagen gör en ganska stor andel av sina mål från matchminut 80 och framåt. Men satsningen framåt gör naturligtvis också att man öppnar sig bakåt.

Vi har också sett exempel på ”smålag” som fått in ett tidigt mål på ett yrvaket stjärngäng och sedan kämpar till sig vinsten, genom att backa hem och spela grisfotboll. Inte sällan med tio man på planen den sista kvarten…

Spelbolagen älskar av naturliga skäl de här matcherna och som spelare gäller det att ha en känsla för när det här inträffar. Topplagen vinner nästan alltid – annars hade de inte varit topplag – men någon gång per säsong så går de på en mina.

Var speciellt uppmärksam på derbymatcher och matcher precis innan Champions League. Plötsligt händer det – och om du är en av få som lyckas förutspå det så gör du dig garanterat en fin hacka…

Follow Spelkanalen.com | Spela Gratis – Gamblingonline.se |