Lathund: Vad är ett bra odds?

2 mars, 2011

Om ett odds är högt eller lågt, bra eller dåligt är alltid i slutändan en subjektiv bedömning. Odds handlar ju i grund och botten om sannolikhet och spelbolagens oddssättare har i uppgift att bedöma sannolikheten för olika utfall i till exempel en fotbollsmatch.

När du ska bedöma om ett odds är bra eller dåligt så måste du först göra en sannolikhetsbedömning. Om du tycker att West Ham har 50 procents chans att vinna mot Stoke, ja då ska du leta efter ett odds som är högre än 2,00 (se tabellen i artikeln).

Bli kund hos ett nytt spelbolag och hämta din bonus redan idag!
Unibet- 1200 kr i bonus till nya spelare

Fler bra insättningsbonusar...

Din chans att göra bättre sannolikhetsbedömningar än spelbolagens oddssättare är att veta mer. Ju mer information du sitter inne med, desto bättre bedömning kan du givetvis göra. I de stora ”sönderanalyserade” ligorna som t.ex. Premier League är det givetvis svårt att få detta informationsöverläge, men i mindre ligor eller lägre divisioner kan du mycket väl sitta inne med unik information som oddssättarna inte har vägt in i sin bedömning.

Oddstabell

SannolikhetOddsOdds inkl. 10% riskmarginal
90%1,111,22
80%1,251,38
70%1,431,57
60%1,661,83
50%2,002,20
40%2,502,75
30%3,333,66
20%5,005,50
10%10,0011,00

Den här modellen är en förenklad bild för att du lätt ska kunna förstå hur du ska tänka. Man brukar lägga till en säkerhetsmarginal på t.ex. 10 procent, vilket innebär att du i exemplet ovan med West Ham ska hitta ett odds som överstiger 2,20 för att det, enligt din sannolikhetsbedömning, ska vara ett bra odds.

Spela ansvarsfullt!
Spela aldrig för pengar du inte har råd att avvara. Spela aldrig för lånade pengar. Om ditt spelande påverkar ditt liv negativt rekommenderar vi att söker hjälp. Läs "Varningssignaler om spelberoende".

Senaste artiklarna på spelkanalen:

Det blir idel stormöten, precis som sig bör, när kvartsfinalerna i världens mest prestigefyllda klubblagsturnering går in kvartsfinalspelet.

Läs hela artikeln →

Det blev tuffast möjliga motstånd för Malmö FF i första utslagsrundan i Europa League som lottades vid lunchtid på måndagen. Vårt svenska hopp kommer att ställas mot Chelsea i ett dubbelmöte som inleds hemma på Malmö Stadion den 14 februari.

Läs hela artikeln →

Nu är lottningen genomförd och vi kan se fram emot flera stormatcher redan i åttondelarna i årets upplaga av Champions League. Vad sägs till exempel om PSG-Manchester United eller Liverpool mot Bayern München?

Läs hela artikeln →

Det är tisdag och dags att kasta oss in i den andra gruppspelsomgången i Champions League och även om de där riktiga toppmötena kanske saknas så bjuds vi ändå på flera intressanta bataljer.

Läs hela artikeln →

I helgen är det dags för den femte omgången av årets Premier League. Till helgens höjdpunkt korar vi, utan egentlig tvekan, fredagsmatchen Chelsea-Liverpool på Stamford Bridge.

Läs hela artikeln →

Kvalet är i full gång och om bara knappt en vecka är det dags för den riktiga starten på tennissäsongen 2016. Jag pratar så klart om Australian Open och vi ser fram emot en högintressant turnering. Kan någon stoppa giganten Novak Djokovic – ja, det är den stora frågan inför årets första Grand Slam-turnering.

Läs hela artikeln →

Knappt har vi korat 2015 års mästare, men det är redan dags att flytta fokus till nästa säsong. Nu väntar ett par månaders sommarupphåll, i vanlig ordning fylld av silly season-rykten, men redan tidigt i augusti så drar det igång igen. Spelschemat för premiäromgången är redan här och alla fotbollsälskare väntar nu bara på att […]

Läs hela artikeln →

Spel- och oddstips från spelkanalen.com, © 2008-2017. Den här sajten riktar sig till dig som är 18 år och äldre. Spela aldrig för pengar som du inte har råd att avvara. Om du inte har kontroll över ditt spelande så rekommenderar vi dig att söka hjälp.