Champions League: Vi rankar kvartsfinallagen

Nu står det klart vilka lag som har tagit sig vidare till kvartsfinal i Champions League. Europas åtta bästa lag den här säsongen är FC Barcelona, Shakthar Donetsk, Tottenham Hotspur, Schalke 04, Manchester United, Inter, Real Madrid och Chelsea.

England har tre lag bland Europas åtta bästa klubblag. Tätt därefter följer Spanien som har två och Italien, Ukraina och Tyskland har ett vardera. England och Premier League kan alltså även fortsättningsvis argumentera för att den engelska ligan är den bästa i världen (läs Europa).

Kvartsfinallagen i Champions League

Inför kvartsfinalerna har vi försökt oss på en ranking av lagen – och vi håller de båda spanska lagen som favoriter. På fredag vid lunchtid är det dags för lottning av kvartsfinalerna, och den får givetvis stor betydelse för fortsättningen. Vi är givetvis tillbaka då med kommentarer kring hur kvartsfinalmötena kommer att sluta.

 1. FC Barcelona
  Barcelona visade vilket fantastiskt fotbollslag de är i det andra mötet med Arsenal. Engelsmännen var stundtals helt utspelade, även om det till deras försvar bör nämnas att de stora delar av andra halvlek spelade med en man mindre på planen efter den något märkliga utvisningen på RvP. Barcelona är en av de riktigt tunga lirarna i kvartsfinalerna och är hårt favorittippade.
 2. Real Madrid
  Real har seglat upp som en av huvudfavoriterna till slutsegern i Champions League. Real är precis som Manchester United enormt starka på hemmaplan och det är mycket svårt för ett bortalag att plocka poäng på mäktiga Santiago Bernabeu-stadion. Benzema har i Higuains frånvaro växt ordentligt och har efter en lång dvala nu pånyttfötts till den målskytt av rang som han en gång var. Mourinho har vunnit turneringen förr och betyder mycket för den spanska ligatvåan när det drar ihop sig mot avgörandet.
 3. Manchester United
  Manchester United är definitivt en av de lag som kan gå hela vägen och vinna den mest prestigefulla titeln för europeiska klubblag. Det finns massor av rutin i laget och att Sir Alex Ferguson har en räv bakom varje öra det vet vi sedan länge. United är enormt starka hemma på Old Trafford, vilket oftast innebär att det räcker för dem att plocka en pinne på bortaplan.
 4. Inter
  De regerande mästarna Inter tog sig vidare efter en riktig rysare mot Bayern München. Med bara ett par minuter kvar av ordinarie matchtid satte Pandev det avgörande 3-2 målet som innebar att Italien fick ett lag i kvartsfinalerna. Inter har den slutspelsrutin som behövs i de här sammanhanget och har gott om matchvinnare i truppen. Arjen Robben (om han får vara hel) och spelaren som många anser var världens bäste 2010 Wesley Sneijder är exempel på sådana.
 5. Chelsea
  Chelsea fick till slut en ganska enkel resa fram till den här kvartsfinalen. FC Köpenhamn hade sin chans hemma på Parken, men när Chelsea gjorde två mål på bortaplan så var matchserien i praktiken avgjord inför det sista mötet i London. Matchen slutade 0-0 och avancemanget var aldrig hotat. Chelsea är fantastiska när allt stämmer, men under säsongen har de varit allt för ojämna för att vi ska tro på dem som allvarliga utmanare om slutsegern.
 6. Shakthar Donetsk
  Shakthar från Ukraina är den stora överraskningen så här långt i turneringen. Visst, de har visat framfötterna tidigare och har en hel del kvalitet i truppen, men det var inte många som tippade dem vidare till kvartsfinal. Shakhtar är ett bra lag, med bland annat ett par riktigt vassa brassar.
 7. Tottenham
  Spurs gör sin första säsong i Champions League och de gör det otroligt bra. De vann sin grupp i gruppspelet och slog sedan ut Milan där Peter Crouchs mål i den första matchen visade sig bli avgörande. Spurs är en outsider, som jag tror får svårt att rå på de riktigt tunga pjäserna, men med rätt lottning kanske vi få se en Champions League-semifinal på White Hart Lane i vår.
 8. Schalke 04
  Många hade inför säsongen trott att det skulle vara Bayern München som försvarade de tyska färgerna så här långt fram i turneringen. Så blev det som bekant inte utan Schalke 04, som slog ut Valencia i sin åttondelsfinal, ska nu göra sitt bästa för att knipa en plats bland de fyra. Vi tror, likt Tottenham, att Schalke är beroende av en ganska bra lottning för att ta sig vidare till nästa nivå i turneringen.

Vilka vinner Champions League?

Odds från Bet365
Barcelona	  2.20
Real Madrid	  5.00
Chelsea	      6.50
Manchester United 8.50
Inter	     11.00
Tottenham	 15.00
Shakhtar Donetsk 26.00
Schalke 04	 41.00