Elitserien: Så spelas kvartsfinalerna

Direkt efter slutsignalerna i kvällens sista omgång av grundserien i Elitserien fick de fyra högst placerade lagen välja sina motståndare i kvartsfinalen.

Grundserien fick en minst sagt dramatisk upplösning och hela tre lag slutade på samma poäng i tabelltoppen. HV tog seriesegern efter att ha gjort mål i öppen kasse mot Södertälje som tog ut målvakten vid ställningen 1-1 i ett desperat försök att undvika kvalserien. Även Färjestad, som vann klart mot Brynäs, passerade Skellefteå som ledde serien inför den sista omgången. Fyra i Elitserien blev Luleå.

HV71, som alltså vann serien med minsta möjliga marginal belönades med en miljon kronor och förmånen att välja kvartsfinalmotståndare först. HV valde AIK som knep den sista slutspelsplatsen genom att besegra MoDo, som därmed får finna sig i kvalseriespel.

Färjestad som var nästa lag att välja motståndare gjorde det givna valet att möta tabellsjuan Brynäs.

Skellefteå som alltså ledde serien inför den sista omgången, men inte slutade bättre än trea hade nu möjlighet att välja mellan Linköping och Djurgården. Valet föll på de förstnämnda, vilket i sin tur innebär att den fjärde kvartsfinalen kommer att spelas mellan Luleå och Djurgården.

Så avgörs kvartsfinalerna

HV71-AIK
Färjestad-Brynäs
Skellefteå-Linköping
Luleå-Djurgården

Kvartsfinalspelet inleds redan på måndag med matchen HV71-AIK. Resterande matcher spelas på tisdag.

För Frölunda och Timrå är säsongen slut, medan Modo och Södertälje får försöka försvara sina elitserieplatser i en oviss kvalserie.