El Clásico: Odds på Real Madrid-Barcelona

I kväll smäller det. Ett av fotbollsvärldens allra hetaste möten går av stapeln på Santiago Bernabeu i Madrid. Vi talar så klart om el Clásico, det klassiska mötet mellan Real Madrid och Barcelona. Efter de senaste årens barcelonadominans spår många tyckare ett tronskifte i år, och även spelbolagen håller hemmalaget Real Madrid som favoriter. Vi har tagit tempen inför matchen och givetvis har vi också letat upp de bästa oddsen åt dig!

För att använda en gammal klyscha så kan man lugnt säga att fotbollsvärldens blickar i kväll riktas mot Madrid. Även om intresset här hemma i Sverige har svalnat något sedan Zlatan lämnade Barcelona så är det här en händelse som det skrivs spaltmil om i tidningar över hela Europa och i Spanien sänder en TV-kanal just nu ett 24 timmars non-stop inför-program där alla tänkbara perspektiv inför matchen behandlas.

el Clásico: Real Madrid-FC Barcelona

Är Real Madrid på väg att ta över?

Många förutspår att vi kan stå inför ett skifte på den spanska fotbollstronen. Barcelona har tre raka ligatitlar och har de senaste säsongerna, med några få undantag, i det närmaste prenumererat på el Clásico-segrar. Av de 10 senaste mötena lagen emellan har Real Madrid vunnit en (!). Real Madrid ser dock starkare ut än på väldigt, väldigt länge och visar framför allt en stabilitet som faktiskt har saknats de senaste säsongerna. I Champions League har Real Madrid som enda lag tagit full pott och går in i slutspelet som en av de stora favoriterna.

Att räkna bort Barcelona går ju dock aldrig. Trots att spelet kanske inte imponerat fullt lika mycket den här säsongen så ska vi inte glömma bort att Barca har gått otroligt bra i Champions League och stundtals har visat upp sitt briljanta passningsspel och sin kirurgiska effektivitet. Vi ska heller aldrig bortse från att Barcelona förfogar över flera av världens bästa fotbollsspelare med Lionel Messi i spetsen, som i sina bästa stunder tycks kunna göra i stort sett vad som helst på fotbollsplanen.

Det kommer att bli en intressant match – det råder ingen tvekan om det. Real Madrid kommer till matchen som favoriter, vilket är en något ovan situation för dem. Barcatränaren Pep Guardiola har i flera intervjuer, och på gårdagens presskonferens inför matchen, medgett att hans lag har en enormt stor press på sig. De har inte råd att förlora helt enkelt.

Läget i ligan

Real Madrid leder la Liga, tre poäng före Barcelona, trots att de har en match mindre spelad. Skulle Real vinna kvällens drabbning är de alltså i praktiken nio poäng före Barcelona, ett försprång som kan bli mycket svårt – ja, till och med för svårt – att hämta in. Blir det seger för Barcelona ikväll, ja då är det plötsligt en öppen historia igen och vi kan se fram emot en kamp ända in mot målsnöret.

Real Madrid har 37 poäng efter 14 spelade omgångar i la Liga och den förkrossande målskillnaden 49-10. Det innebär innebär alltså ett målsnitt framåt på en bra bit över tre mål per match. Detta är något vi har vant oss vid de senaste åren, men det fortfarande anmärkningsvärt. En förlust och en oavgjord match har det blivit så här långt för Mourinho och company, i övrigt idel segrar.

Barcelona har spelat 15 matcher i la Liga så här långt. Precis som Real har de förlorat en match men de har spelat hela fyra oavgjorda matcher vilket gör att avståndet upp till antagonisterna i praktiken är hela sex poäng. Kvällens match är därför så otroligt viktig för Barcelona och en seger skulle göra att fajten om ligatiteln tog ny skruv. Lek med tanken att båda lagen stod på samma poäng när det det är dags för säsongens andra el Clásico i på Camp Nou i vår. Då skulle intresset, om möjligt, vara ännu högre – troligen på gränsen till hysteriskt.

Real Madrid är oddsmässiga favoriter och går i skrivande stund att spela till ca 2,5 gånger pengarna. Krysset kan man hitta till 3,50 medan ett spel på Barcelona är uppe och nosar på 3 gånger insatsen.

REAL MADRID-BARCELONA

Bäst odds just nu
1: 2,45 hos Nordicbet
x: 3,50 hos Bet365
2: 2,90 hos Unibet

Vilken kanal sänder el Clásico?

Real Madrid-Barcelona visas på Canal+ Sport 1 och startar kl. 22.00. Har du inte tillgång till Canal plus kan du se matchen via livestreaming hos Unibet.