Sverige-Ryssland: Odds på finalen i JVM

Sverige-Ryssland möts i natt i JVM-final, och Sverige har chansen att vinna sitt första guld på över 30 år. Det är dock ryssarna som är favoriter hos spelbolagen och det känns verkligen som Sverige måste göra en toppmatch för att kunna göra om bedriften från gruppspelet, då ju juniorkronorna slog Ryssland i förlängning efter en bragdartad vändning i tredje perioden.

Sverige är det enda obesegrade laget i turneringen. Men trots det kan man inte säga att spelet har fungerat klockrent. Sverige har ju som bekant varit riktigt illa ute i flera matcher och mot Ryssland, Finland och Schweiz (!), krävdes det förlängning innan juniorkronorna kunde kassera in segern. Det kommer att vara viktigt för Sverige att vara med i matchen redan från start, för det är inte sannolikt att de lyckas med ännu en mirakelvändning.

De många knappa segrarna visar på en god lagmoral och det finns onekligen flera matchvinnare i den svenska truppen. Jag tror också att det kan vara en stor psykologisk fördel att slippa möta Kanada i finalen, då de är lite av ett ”spöke”. Ryssland vet vi att de kan slå, vilket naturligtvis är bra, även om det inte på något sätt garanterar en ny seger.

Ryssland gjorde i semifinalen precis det som inte många hade trott eller tippat – de slog storfavoriterna Kanada. Det såg länge ut att bli en promenadseger för ryssarna som ledde med som mest 6-1. Men ungefär som i matchen mot Sverige tog krafterna slut i tredje perioden och Kanada kunde reducera gång på gång. Reduceringen till 6-5 kom med tre minuter kvar, men Ryssland lyckades stå emot de kanadensiska attackerna och hålla undan.

Lagen mötes ju som bekant i gruppfinalen och de känner därför till varandra väl. Vi ska dock inte dra för stora växlar av utgången i den matchen. Att spela final är något helt annat och det är ofta kyla och mod som till slut fäller avgörandet.

Spelbolagen håller Ryssland som knappa favoriter och kan i skrivande stund spelas till 2,20. Oddset på juniorkronorna är uppe i som högst 2,60 och den som tror på ytterligare ett övertidsavgörande kan casha ut ca 450 kr på en satsad hundring vid ett oavgjort resultat vid full tid.

I matcher som denna är det väldigt lätt hänt att man tippar med hjärtat, snarare än med hjärnan. Se därför till att hålla dig till dina vanliga analysmetoder och kolla statistiken. Att ha ett stor hjärta kan ofta vara guld värt – men i spel är det rena fördärvet…

SVERIGE-RYSSLAND

Bäst odds just nu:
1: 2,60 hos Unibet
x: 4,45 hos Unibet
2: 2,20 hos Bet365

Vilken kanal sänder Sverige-Ryssland?

JVM-finalen startar kl. 02.00 och visas i SVT1 samt på Eurosport 2.