Hockey: Odds på avgörandet i Elitserien

I kväll ska det avgöras vilka lag som går till SM-slutspel i ishockey. Kampen är hård om den sista platsen och åttan Modo och nian Växjö har båda 77 poäng. Det ska också avgöras om det blir Djurgården eller Linköping som får göra Timrå sällskap till kvalserien.

Vi kommer att få se en hel del intressanta matcher och avslutningen har alla förutsättningar att bli riktigt dramatisk. Lagen kommer givetvis ha järnkoll på hur det går i övriga matcher och tränarna lär agera utifrån det när det drar ihop sig.

Det har spekulerats mycket kring alla märkliga situationer som kan uppstå i kväll; vilka lag som tar ut målvakten för att uppnå sina egna mål och vilka konsekvenser det kan få för övriga inblandade. Vi ser fram emot en rafflande avslutning på serien och efter det är vi givetvis nyfikna på vilka motståndare som de topplacerade lagen väljer till kvartsfinalspelet.

Så spelas den sista omgången

Luleå – Växjö

Bäst odds just nu
1: 2,25 hos Unibet
x: 4,00 hos Bet365
2: 2,75 hos Betsson

Luleå är redan klara seriesegrare och har egentligen ingenting att spela för. De lär dock vilja avsluta snyggt inför hemmapubliken, men samtidig lär de knappast riskera att dra på sig några skador inför det stundande slutspelet. Växjö däremot har extremt mycket att spela för. De har visserligen säkrat kontraktet, men om Modo tappar poäng mot Linköping finns alla möjligheter för smålänningarna att nå slutspelet. Man brukar ju säga att motivation slår klass och om den devisen stämmer kan Växjö mycket väl rubba serieledande Luleå.

Modo – Linköping

Bäst odds just nu
1: 2,20 hos Unibet
x: 4,00 hos Bet365
2: 2,85 hos Betsson

Detta är kanske den allra mest intressanta matchen i kväll och extremt viktig för båda de inblandade lagen. Modo innehar just nu den åttonde och sista slutspelsplatsen, men jagande Växjö har lika många poäng inför kvällens omgång.

Linköping slåss för sin överlevnad i högsta serien och lär fightas med näbbar och klor för att hålla sig kvar. Linköping är ett poäng efter Djurgården och kan inte klara kontraktet bara av egen kraft. DIF måste tappa poäng mot HV 71 om hoppet ska leva för LHC.

Timrå – Brynäs

Bäst odds just nu
1: 4,00 hos Bet24
x: 4,50 hos Bet365
2: 1,75 hos Bwin

Timrå är avsågade och har absolut ingenting att spela för. Det har däremot Brynäs som slåss med HV och Frölunda om en topp-4-placering, som ju ger en extra hemmamatch i slutspelet. Vi har svårt att se någon annan utgång här än en seger för Brynäs. Motivation slår som sagt klass, och i den här matchen representeras både motivationen och klassen av ett och samma lag. Bombtvåa!

AIK – Skellefteå

Bäst odds just nu
1: 4,00 hos Bet24
x: 4,50 hos Bet365
2: 1,71 hos Bet365

Det här är en av de matcher som faktiskt har minst nerv. AIK är klara för slutspel och kommer med stor sannolikhet att sluta sjua. Skellefteå ligger tvåa, men kan om det vill sig illa passeras av Frölunda i den sista omgången. Det förutsätter dock att Frölunda slår Färjestad under ordinarie matchtid samtidigt som Skellefteå förlorar mot AIK.

HV71 – Djurgården

Bäst odds just nu
1: 1,95 hos Betsson
x: 4,15 hos Unibet
2: 3,45 hos Betsson

HV 71 ligger just nu på den fjärdeplats som är så viktig inför slutspelet, inte minst ekonomiskt. Det innebär nämligen att man får en extra hemmamatch i kvartsfinalen. Djurgården slåss med Linköping om att hålla sig kvar i Elitserien och matchen är av naturliga skäl mycket, mycket viktig för stockholmarna. DIF har just nu tiondeplatsen som innebär fortsatt spel i högsta serien och har alltså allt i egna händer. Slår de HV i kväll så kan inte Linköping passera i tabellen.

Frölunda – Färjestad

Bäst odds just nu
1: 1,86 hos Bet365
x: 4,05 hos Betsson
2: 3,75 hos Unibet

Både Frölunda och Färjestad är klara för slutspel. Färjestad behöver ett poäng för att garanterat behålla den sjätteplats som gör att de undviker att behöva möta seriesegraren eller tvåan redan i kvartsfinalen. Frölunda ligger just nu trea, men kan i teorin bli allt emellan tvåa och femma.