Lite tankar efter EM

EM är över och det är inte utan att en viss tomhet har infunnit sig. Man blir snabbt bortskämd när det spelas europeisk toppfotboll på TV i princip varje dag och många av oss har problem att återanpassa sig till ett mera normalt liv. Vi har gjort en liten genomgång av lagen som inför turneringen klassades som favoriter för att se vilka som infriade förväntningarna.

Odds inför turneringen inom parentes

Spanien (3.50)

Spanien infriade alla förväntningar och även om det krävdes en straffläggning mot Portugal så var det i slutändan ingen diskussion om vilka som var det bästa laget. Spanien tog sin tredje raka mästerskapstitel, Torres vann skytteligan och Iniesta utsågs till turneringens bäste spelare. Många anser att dagens spanska landslag är det bästa som världen har skådat och jag kan hålla med om att det på rak arm är svårt att komma på något annat landslag som skulle kunna mäta sig med det här laget.

Tyskland (4.25)

Tyskland var andrahandsfavoriter inför turneringen och det såg länge ut som om de skulle göra Spanien sällskap till finalen. Italien ville dock annorlunda och genom två mål av en viss Balotelli i semfinalen förpassades tyskarna ut ur turneringen. Tyskland gjorde en bra turnering, det kan vi inte ta ifrån dem, men just i matchen mot Italien kom de inte riktigt upp sin normala kapacitet. De flesta hade varit nöjda med en semifinalplats i EM, men jag tror att det svider ganska rejält hos de tyska spelarna och inte minst hos det tyska folket.

Holland (8.50)

Här har vi utan tvekan EM:s allra största besvikelse. Holland slutade sist i gruppen och lyckades inte ta en enda poäng. Den som hade sagt det på förhand hade förmodligen avfärdats som mer eller mindre idiot; och nog var det oväntat. Holland nådde alltså VM-final så sent som för två år sedan och nu var de inte ens i närheten av att ta sig vidare till kvartsfinal i EM. Fiasko!

England (10.00)

England svarade för en fullt godkänd insats och vann faktiskt grupp D före Frankrike, Ukraina och Sverige. I kvartsfinalen stötte de dock på patrull och åkte efter en mållös match ut på straffar mot finallaget Italien. Just straffläggningar har blivit något av en förbannelse för det engelska landslaget – detta var sjätte gången sedan Italia -90 som de förlorade en straffläggning.

Italien (12.50)

Italien är ett klassiskt mästerskapslag, men inte många hade trott att det här skulle bli deras EM. De överträffade dock förväntningarna och tog sig ända till final. Där väntade dock ett övermäktigt Spanien och ett slutkört Italien fick finna sig att förlora med hela 4-0. Vi ska dock komma ihåg att Italien spelade med 10 man från matchminut 66 då Motta gick sönder och eftersom de redan gjort sina tre byten kunde de inte sätta in någon ny spelare. Sammanfattningsvis får Italien givetvis med beröm godkänt för sin insats i Polen/Ukraina.

Frankrike (15.00)

Många trodde att detta skulle bli revanschens mästerskap för fransmännens, som ju gjorde bort sig inför världspublik vid VM för två år sedan – och visst blev det något bättre. I den sista gruppspelsmatchen blev det dock förlust mot Sverige vilket ledde till att de i kvartsfinalen fick möta gruppettan från grupp C – Spanien. Det visade sig vara en för svår motståndare och både innan och efter uttåget skrevs det i media om nya interna motsättningar i den franska truppen.

Portugal (15.00)

Portugal gjorde ett bra mästerskap och tog sig som bekant till semifinal. Efter en någon slumrande inledning på EM vaknade till slut Cristiano Ronaldo och ledde sitt lag långt i turneringen. Det tog som sagt stopp i semifinalen, där de som enda lag inte släppte in något mål mot slutsegrarna Spanien. Matchen avgjordes på straffar och efter att Cesc Fabregas slagit in den avgörande straffen i den femte omgången fick nämnde Ronaldo aldrig möjligheten att lägga sin. Ett snöpligt slut, men totalt sett en mycket bra insats av Portugal.

Sverige (80.00)

Som alla vet blev det inget direkt lysande mästerskap för Sverige. Vi visste på förhand att öppningsmatchen mot Ukraina var en nyckelmatch och när det blev förlust i den var det uppförsbacke redan från början. Det såg länge bra ut mot England, men efter 90 minuter stod till slut engelsmännen som segrare med 3-2. Som tur var fick Sverige avsluta med värdighet då de på ett imponerande sätt slog Frankrike, bland annat efter EM:s snyggaste mål av Zlatan Ibrahimovic.

Stora mästerskap är alltid intressanta och det blir alltid lite tomt när de är slut. Vi vill tacka alla er som följt oss under EM och vi ser i besöksstatistiken att intresset har varit stort. Som lite hjälp i abstinensen pågår ju just nu tennis i Wimbledon och det är faktiskt inte speciellt läge kvar till OS i London drar igång – så håll ut.