"Jag vill att han ska dö"

Diskussionerna kring domarens insats i de båda semifinalerna i Champions League har varit både många och långa. Vi bjöd in Ervin Alic, fotbollsdomare som är aktuell med dokumentärfilmen ”Domarjävlar” att ge sin syn på saken. Krönikan är lång – men ta dig tid att läsa den. Jag lovar att det är värt det!

Dessa jävla domare. Alltid ska de komma in och förstöra. Antingen petar de i onödiga saker eller så missar de solklara situationer. Fan vad fel dom gör, hela tiden. Vilken tur för oss, allmänheten, att vi kan analysera och nedvärdera deras kompetens och arbete som domare. Allt tack vare vår kompis media. Vår kompis som kan förse oss med massvis av information, bilder, videklipp och framförallt åsikter som vi insuper utan större eftertanke. Precis det har hänt i samband med Champions league semifinalerna. Domarna har gjort några fel, och nu är en av dom plötsligt dödshotad. För en fotbollsmatch. Imponerande. Det är imponerade över hur störda människor det finns där ute utan någon som helst verklighetsuppfattning. Fotboll är en av världens största och mest älskade sporter. Människor utövar den och följer den med en enorm passion. Men fotboll är fortfarande fotboll. En människas liv väger mycket mer än en trofé och prispengar i en turnering. Så är det bara. Inget att diskutera. Efter Arsenal – Manchester United hängde sig en Arsenal-supporter i Kenya. Efter Chelsea – Barcelona dödshotades domaren. Idioter. Dumma jävla idioter. Vem är en idiot, domaren eller supportern?

Nu till matcherna. Manchester körde över Arsenal utan problem. Domare Rosetti gjorde en helt klart godkänd insats. Han gjorde inga större fel under matchen. Just ja, en sak var det ju nu i efterhand. Han gjorde visst fel som dömde straff och visade ut Darren Fletcher för målchansutvisning. Ja, kanske nu i efterhand. Jag såg matchen, jag reagerade inte alls på straffen eller utvisningen när jag såg det live. Rosetti dömde rätt och jag själv skulle ha dömt likadant i den situationen. Men nu, några dagar efter matchen, efter att ha sett repriserna av situationen i slow-motion några gånger inser jag att det kan ha varit fel beslut. Dock är jag fortfarande osäker på om vad som är rätt. Reglerna finns där och de är tolkningsbara och det är upp till domaren att tolka dom. Ja, Fletcher tar bollen först, men samtidigt så går han ganska hårt in i närkampen och högt med benen, mot Fabregas knän, och kapar honom. Ett svårt beslut om man ser det i slow-motion, förstå då att behöva ta det beslutet i real hastighet. Rosetti har cirka en sekund på sig att agera. Han måste ta ett beslut. Han tog det, och jag såg inget fel i det, inte ens i de efterföljande repriserna. Fletcher själv protesterar inte så högljutt mot beslutet och inte heller hans medspelare. Det är först nu efter x antal tittar på videoklippet och att ha läst x antal artiklar/krönikor om det som jag insett felbeslutet. Självklart är det tråkigt för Fletcher att missa CL-finalen, men ärligt talat. Skulle någon ha brytt sig om denna utvisning om det var en Premier league match i 20:e omgången? Nej. Det skulle bara ha nämnts lite kort om den. Ingen skulle bry sig om att Fletcher missade 21:a matchen pga. avstängning. Så bör det även vara nu. Tränare har en förmåga att säga ”alla matcher är lika viktiga”, och visst fan stämmer det. Ha det i åtanke. Tråkigt att beslutet gör att Fletcher missar matchen, ja. Något att hänga upp sig på och diskutera i evigheter, nej. För att totalt såga en av Sveriges ledande journalister (Wennman på Sportbladet) och det han skriver i sin artikel om matchen: ”Okej om han blåser för straff i det läget, men…RÖTT?!” Så det ska bara bli straff? När han har en klar målchans? Bara genom att Wennman säger att straffen är okej så ger han befog för det röda kortet. Det röda kortet är solklart… om det är straff. Straffbeslutet är det tveksamma. Ni ska inte alltid lyssna på dessa tyckare. Dom är alla kunniga och duktiga på skriva, men ibland har dom inte rätt.

Chelsea mot Barcelona då? Av de fem lägena som diskuterats, och som jag tagit en titt på, anser jag att tre är straff (båda handssituationerna och tröjdragningen), en är en filmning (Drogba ramlar ihop för lätt) och en ska vara frispark utanför straffområdet (Drogba blir fälld vid straffområdeslinjen efter att blivit dragen i armen ett tag). Även Barcelonas målchansutvisning är tveksam. Kortfattat kan jag konstatera att domare Tom Henning Øvrebø gör en otrolig match. En otroligt dålig match. Det man kan kräva av domaren är att han ska prestera på samma nivå som spelarna. Det gör tyvärr inte Øvrebø. Han gör en bottenmatch, en riktigt dålig dag på jobbet helt enkelt. Och vi andra måste helt enkelt acceptera det i efterhand, inte dödshota honom. Det är fotboll, en sport, en lek. ”Vi är tillägnade att jaga och brutalt mörda domaren från matchen mellan Chelsea och Barcelona.” Sådana här citat är sjuka och ska inte förekomma på internet överhuvudtaget.

Han gör en riktigt usel match och sabbar för Chelsea. Han vet om det, och han mår inte så bra idag. Jag vet. Jag såg det på honom. Tydligast syntes det i handssituationen som skedde i Barcelonas straffområde kort efter att Iniesta kvitterat. Ballack sköt på Pique som hoppade och flängde med armen. Bollen tog rakt på armen. Ballack såg det, Øvrebø såg det, alla såg det. Men han klarade inte av att blåsa. Man kan se på hans ansiktsuttryck när Ballack börjar jaga honom att han inser att han borde ha blåst. Att han nyligen gjort fel och förstört för Chelsea. Bara att han inte stannar upp och ger Ballack gult eller rött kort för att han gapar på honom som en dåre visar på att han själv insett vad han gjort. Øvrebø gjorde en dålig match och förstörde för ett lag pga. att han inte gjorde rätt. Därför mår han dåligt nu, och därför kommer troligtvis UEFA att göra något åt det. Kanske kommer han att få en varning, eller bli avstängd en kortare tid, eller degraderas från att inte få döma CL-slutspelet nästa år. Samma sak som skulle hända en spelare om han under en match skulle spela uruselt, göra ett självmål och få ett rött kort. Han skulle få konsekvenser av tränaren och klubben. Detta gäller även domare. Bara det att vi inte vet tillräckligt mycket om det. Øvrebø var dålig, Chelsea förlorade, livet går vidare. Så är det och så måste det vara. Det är alltid lättare att beskylla en svartklädd person efteråt och projicera all frustration och ilska man bär på istället för att vara rationell och inse hur många olika aktörer och faktorer som påverkar en fotbollsmatch till att den slutar som den gör. Precis som Guus Hiddink förstår. Han var semifinalernas gigant, en hjälte, en halvgud. ”Vi fördömer allt som kan vara till skada för honom, direkta hot. Ingen kommer att tolerera det, varken personligen eller som klubb. Förhoppningsvis får han en välbehövlig vila, var han än är. Vi måste lämna mannen i fred, säger Hiddink till The Sun.”

Ervin Alic – fotbollsdomare och projektledare för filmen ”Domarjävlar”

Relaterat: Aftonbladet, DN, SvD och Aftonbladet igen.

Håller du med? Kommentera krönikan!

6 svar till ”"Jag vill att han ska dö"”

 1. Profilbild för Anonymous
  Anonymous

  Den där Ervin Alic lever i sin egna lilla bubbla! Vem fan kommer köpa nån sån skit bok? Varför skulle hans åsikter vara bättre än nån annans? SKÄRPNING!!!

 2. Profilbild för Toffe
  Toffe

  @anonym: Du får gärna ha synpunkter på det som publiceras här på spelkanalen.com. Vi uppskattar dock om du använder sakliga argument och en något trevligare ton. Sen undrar vad det är för bok du snackar om?

 3. Profilbild för Anonymous
  Anonymous

  du har fel. skottet i sista sekunderna tar på etoo, inte pique. Piques hans var med solklar dock..

 4. Profilbild för Anonymous
  Anonymous

  Och för det andra, så är det inte så lätt för Chelsea att bara ”gå vidare och glömma det”. Eftersom detta inte är första gången sådant här inträffar. Bortsätt från förra årets otur i CL-finalen som gick till straffar där terry halkar på den avgörande och skjuter i stolpen. Så åren innan har alltid haft med domarna att göra. Vi fick ett bortdömt mål mot Liverpool för ett tar sen i champions league semin, som hindrade oss från vidare avancemang, det jobbiga är att alla såg att bollen var inne, utom domaren. Och efter noggrann videogranskning samt satelitbilder så ser man att bollen klar och tydligt är över mållinjen. Chelsea FC har aldrig vunnit ”denna jävla” champions league, men dem har ett otroligt rekord med 5 semifinaler på 6 år. Och som sagt, det är alltid något spöke som hindrar dem från att vinna buckalen. Så innan du säger ”chelsea måste bara gå vidare” nästa gång, så se till att ha koll på vilken otrolig otur vi har haft med domarna och domsluten. Samt otur med att inte vinna matcherna heller. Det är ganska perverst! BTW så när chelsea nu vinner CL (om inte nästa år, så året efter det) så tror jag att Captain John Terry kommer gå fram till buckalen, lyfta den i luften för att sedan kasta in den till fansen eller något annat som symboliserar att dem skulle vunnit den förut, och att rättvisan alltid segrar tillslut. Tack för mig!

 5. Profilbild för Micke
  Micke

  Man måste har respekt för att fotbollen är religion för många människor. Reaktionerna blir därför våldsamma när vissa anser sig ”lurade” på framgångar.

  Däremot är det självklart oförsvarligt med uttalanden som exempelvis det du använder i din rubrik. Sådant får fotbollsvärlden aldrig acceptera (och inte den övriga världen heller…).

  Tack för ordet och en tankevärd krönika!

  /Micke

 6. Profilbild för Masse
  Masse

  Saken är att inte folk kommer köpa Ervins bok utan hans dokumentär. Vad jag vet så kan väl dokumentärer redovisas på mer än ett sätt?

  Till Anonym?

  "Och efter noggrann videogranskning samt satelitbilder så ser man att bollen klar och tydligt är över mållinjen."

  Det är väl det här som Ervin precis beskrev i sin text. Domaren var tvungen att fatta beslut i "real hastighet". Han menar ju på att Domaren har ett tufft jobb, det är ju där emot finns lösningar på problem så borde de användas tycker jag. Som texten ovan beskriver så kan målkameror ett rimlig argument i den frågan.

  vad vad har Liverpool-Chelsea matchen med detta att göra?

  var det inte Chelsea-Barcelona som var topic?

  MVH// Masse