Debatt: Är det OK att tacka nej till landslaget?

10 november, 2009

Zlatan Ibrahimovic säger sig vara tveksam till en fortsättning i landslaget under nye förbundskaptenen Erik Hamrén och Marcus Allbäck. Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Per Zetterberg är andra lirare som under perioder och av olika anledningar har hoppat av landslaget. Men är det verkligen OK? När nationen kallar måste man väl ställa upp? Är det inte lite som värnplikten? Eller är det upp till var och en att avgöra om man vill ställa upp?

Faktum är att alla våra internationellt gångbara spelare faktiskt är fostrade inom svensk fotboll. Otaliga ledare har spenderat tusentals timmar med att förvalta den talang som vi ändå får förmoda fanns där från början. Ofta är det också landskamperna som gjort att Europas storklubbar har fått upp ögonen för spelare som annars bara skulle få visa upp sig på de allsvenska arenorna. Är man då inte skyldig att på något sätt återbetala denna ”skuld”? Jag vet inte, men jag vill gärna väcka en debatt kring frågan.

Vilket publikvärde får våra träningslandskamper och hur väl marknadsför man svensk fotboll genom att matcha ett landslag där de bästa spelarna saknas? Finns det en risk att vi hamnar i samma situation som hockeyn där ett B-betonat landslag spelar landslagsturneringarna i Euro Hockey Tour, men när det blir mästerskap så får de vara glada om det blir några platser över i fjärdefemman när NHL-proffsen gör entré. Eller är vi redan där?

Cristiano Ronaldo kallas in till Portugals viktiga play off-match och Real Madrid blir förstås vansinniga. Han bedöms ju inte vara i spelbart skick i sitt klubblag. Ska då klubben kunna säga nej, eller är det landslagets läkare som ska fälla avgörandet? Eller är det Ronaldo själv som ska avgöra?

Det finns ju olika nivåer i den här diskussionen. Det är ju viss skillnad om en småskadad spelare tackar nej till en träningslandskamp som inte gäller speciellt mycket jämfört med när en spelare som bedöms platsa i landslaget säger blankt nej till allt landslagsspel. Men vem bestämmer – förbundet, klubben eller spelaren själv..?

Vi är nyfikna på vad just du tycker. Lämna en kommentar och redogör för din ståndpunkt!

Läs också: Fenomenet Zlatan

Spela ansvarsfullt!
Spela aldrig för pengar du inte har råd att avvara. Spela aldrig för lånade pengar. Om ditt spelande påverkar ditt liv negativt rekommenderar vi att söker hjälp. Läs "Varningssignaler om spelberoende".

{ 5 comments }

Anonymous november 10, 2009 kl. 20:39

Jag tycker så här att om man är skadad så är det helt okey att tacka nej till landslaget. Men att bara säga nej är inte okej. Det är bara att ställa upp, man har inget val. Tänk vad många som skulle dö för en plats i blågult då är det att dissa alla dom om man inte ställer upp.

Petr november 10, 2009 kl. 21:53

Helt upp till varje spelare. Det är ett fritt land. Sen tycker jag inte man ska avstå utan anledning. Det gäller att vara bra förebild för ungdomar.

Anonymous november 10, 2009 kl. 22:06

Haha, gillar liknelsen med lumpen =) Alla muppar "ställer upp" och dom som har nåt innanför pannbenet slipper!!!! hahhaaaa 😛

Anonymous november 11, 2009 kl. 09:57

Han verkar ju inte vara motiverad för landslagsspel så det borde finnas många andra som kan ta hans plats och dessutom göra bra insatser!

Eklund november 11, 2009 kl. 14:30

Självklart valfritt. Sen kan man diskutera attitydfrågan till leda.

Själv skulle jag ALDRIG göra lumpen. Har inte gjort den heller – som tur är slapp man. 😛

Senaste artiklarna på spelkanalen:

I morgon den 12 september är det dags för det som många fotbollsälskare har sett fram emot, nämligen ligastart i Premier League. Favoriter till titeln är i vanlig ordning de etablerade storklubbarna och hos spelbolagen är det Manchester City som har det allra lägsta oddset. Vi ser fram emot en spännande säsong och bjuder här […]

Läs hela artikeln →

Det blir idel stormöten, precis som sig bör, när kvartsfinalerna i världens mest prestigefyllda klubblagsturnering går in kvartsfinalspelet.

Läs hela artikeln →

Det blev tuffast möjliga motstånd för Malmö FF i första utslagsrundan i Europa League som lottades vid lunchtid på måndagen. Vårt svenska hopp kommer att ställas mot Chelsea i ett dubbelmöte som inleds hemma på Malmö Stadion den 14 februari.

Läs hela artikeln →

Nu är lottningen genomförd och vi kan se fram emot flera stormatcher redan i åttondelarna i årets upplaga av Champions League. Vad sägs till exempel om PSG-Manchester United eller Liverpool mot Bayern München?

Läs hela artikeln →

Det är tisdag och dags att kasta oss in i den andra gruppspelsomgången i Champions League och även om de där riktiga toppmötena kanske saknas så bjuds vi ändå på flera intressanta bataljer.

Läs hela artikeln →

I helgen är det dags för den femte omgången av årets Premier League. Till helgens höjdpunkt korar vi, utan egentlig tvekan, fredagsmatchen Chelsea-Liverpool på Stamford Bridge.

Läs hela artikeln →

Kvalet är i full gång och om bara knappt en vecka är det dags för den riktiga starten på tennissäsongen 2016. Jag pratar så klart om Australian Open och vi ser fram emot en högintressant turnering. Kan någon stoppa giganten Novak Djokovic – ja, det är den stora frågan inför årets första Grand Slam-turnering.

Läs hela artikeln →

Spel- och oddstips från spelkanalen.com, © 2008-2017. Den här sajten riktar sig till dig som är 18 år och äldre. Spela aldrig för pengar som du inte har råd att avvara. Om du inte har kontroll över ditt spelande så rekommenderar vi dig att söka hjälp.