Spelar du hos Svenska Spel?

Sitter och läser en intervju med Svenska Spels VD, Meta Persdotter i senaste numret av Internetworld med ruriken ”Hoten mot Svenska Spel”. På nätet är bolaget redan konkurrensutsatt, men i våra spelbutiker är man fortfarande i monopolställning – frågan är bara hur länge till?

Många som går över från att spela i den lokala tobaksaffären till att börja lägga sina spel på nätet väljer ”av tradition” Svenska Spel. Efter hand upptäcker många att andra spelbolag ofta erbjuder ganska mycket högre odds och man skaffar ett konto hos ytterligare någon aktör på marknaden.

Svenska spel lever mycket på sitt goda rykte. Varumärket förknippas med kvalitet, säkerhet och trygghet. En annan viktig sak som bolaget själva ofta framhåller är att mycket av vinsten faktiskt går tillbaka till svensk idrott (ca 1,5 miljarder per år). Uppenbarligen så tar många spelare hänsyn till de här faktorerna eftersom bolaget på den konkurrensutsatta nätspelsmarknaden har en marknadsandel på hela 30 procent.

Bolaget säger själva att de inte är ett affärsdrivande bolag som vinstmaximerar, utan att de ska ha en ”…god balans mellan omtanke och god lönsamhet”. Svenska spel gör en vinst på ca 5 miljarder kronor per år.

Framtiden
Med stor sannolikhet kommer Svenska Spel att förlora den monopolställning som man idag har på den svenska marknaden. Enligt den statliga spelutredningen kommer andra bolag att kunna ansöka om en licens för att få bedriva spelverksamhet i Sverige. Enligt utredningen kommer dock särskilt beroendeframkallande spel som kasino och poker inte få bedrivas i Sverige av någon annan än Svenska Spel…

Förutom att Svenska Spel förknippas med trygghet och säkerhet så är bolagets styrkor främst de starka varumärkena. Vad sägs till exempel om Stryktipset, Lotto, Keno med mera. Det blir en verklig match för konkurrenterna att försöka stjäla alla trogna stryktipskunder.

Spelar du hos Svenska spel? Jag tror att sannolikheten för att den här bloggens läsare främst använder andra bolag är ganska stor…