Den eviga diskussionen: Vilken liga är bäst?

11 januari, 2010

En diskussion som ständigt pågår är den som handlar om vilken fotbollsliga som är bäst på den här planeten. Åsikterna är givetvis delade, men den åsikt som verkar vara mest spridd är att engelska Premier League är den bästa. Ofta baseras den åsikten på att engelska lag har lyckats bäst i Champions League de senaste åren.

Men hur ska man egentligen bedöma en liga och hur ska man avgöra vilken som är bäst? De bästa lagen från varje liga möts ju varje år i de europeiska cuperna, så de går ju faktiskt att jämföra. Däremot kan man ifrågasätta om riktigt bra topplag verkligen säger hela sanningen om ligans kvalitet?

Givetvis är det omöjligt att på objektiva grunder göra en bra jämförelse. Men man kan ändå fundera kring vilka kriterier en sådan jämförelse skulle baseras på. Den enda möjligheten att rättvist jämföra skulle vara att alla lag i två ligor mötte varandra, hemma och borta – ett experiment som givetvis är omöjligt att genomföra, men medge att det vore vansinnigt intressant…

De ligor man ofta glömmer bort är de sydamerikanska. Hur bra är till exempel de brasilianska och argentiska ligorna? Ja, jag vet faktiskt inte ärligt talat. Estudiantes från Argentina med Juan Veron i spetsen förlorade ju väldigt knappt mot Barcelona i finalen i VM för klubblag, så det råder ingen tvekan om att topplagen är bra. Men jag är som sagt inte säker på att det är det bästa måttet på en ligas kvalitet. Tittar man på var spelarna i de sydamerikanska landslagen spelar så ser man att de inhemska ligorna dräneras på sina största stjärnor. Undrar till exempel hur många brassar som spelar i europeiska lag?

Vi lär aldrig få veta definitivt vilken liga som är bäst eftersom det helt enkelt inte är möjligt att göra en bra jämförelse. Men det är också det som gör frågan intressant – diskussionen har ju nämligen inget slut. Som vanligt är vi väldigt nyfikna på vad just du tycker. Lämna din röst nedan och motivera gärna ditt val i kommentarerna!

Spela ansvarsfullt!
Spela aldrig för pengar du inte har råd att avvara. Spela aldrig för lånade pengar. Om ditt spelande påverkar ditt liv negativt rekommenderar vi att söker hjälp. Läs "Varningssignaler om spelberoende".

{ 4 comments }

Anonymous januari 11, 2010 kl. 18:59

PL är bäst. Det finns flest klasslag där. Minst fem riktigt bra lag.

Spanien har två-tre bra lag och likaså italien.

Anonymous april 6, 2010 kl. 22:18

la liga har två bra lag, från första till tredje plast skiljer det 21 poäng och det säger ju lite om ligan……

Toffe april 6, 2010 kl. 22:31

Jag skulle nog vilja hävda att Valencia, Sevilla och Atletico är lag av hög klass som hävdar sig bra i europeisk konkurrens. Men visst fattas det en bit till Barca och Real.

Anonymous juli 22, 2010 kl. 15:02

Barcelona och Real Madrid är de 2 stora lagen i La Liga. Men ändå så innehåller dessa 2 lag fler bättre spelare än hela Premier League. Premier league må ha fler lag som kan ha jämnare matcher mot varandra. Men det är bara att titta vart de kändaste spelarna spelar nånstans. Jo det är La Liga! spelarna i Real och Barca är inte bara roligare att se på när de spelar fotboll, de är kändare och tjänar mest pengar också. Skulle alla de där superspelarna från barca och real madrid delas ut till olika klubbar i spanska lagen så skulle ALLA lag i spanska ligan var riktigt bra lag.

Det finns jätteduktiga spelare från Premier League också men det går inte jämföra med La Liga. Se på Diego Forlan som gick över till spanska. Se på Fabregas som drömmer varje natt om att hans tränare ska gå med på att släppa honom till Barcelona. Se bara på Cristiano Ronaldo som gick över till spanska, säg inte att han gjorde det för pengarna för den killen har ju redan allt man kan önska sig. Och då menar jag verkligen ALLT. Och Italien behöver vi inte ens snacka om.

Messi är världens bästa fotbolls spelare. Ronaldo må vara en komplett spelare och ha utseendet. Men Messi är magisk och kommer visa sig vara bättre än Zidane, Figo, Beckham, Henry och gamla Ronaldo de kommande 10 åren. Han gjorde 4 mål i en match mot Arsenal, och inte vilken match som helst, det var i slutspelet. Det säger väl nästan allt om Premier League. Se hur det gick för England i VM, de floppade rejält. Spanien vann VM och det var bara Barcelona spelare som gjorde mål för spanska laget. Messi har vunnit allt utom VM. Men han är 22 år gammal och redan hunnit bli utsedd till världens bästa spelare. Det han gjorde mot Arsenal är ingenting om man tänker på vad han åstadkommit den gågna säsongen. 47 MÅL. Brasilianska Ronaldo gjorde lika många mål för över 10 år sedan. Någon i Premier League som lyckats med det? Svar nej. Spansk fotboll är världens bästa fotbollsliga! Viva Espana!!!

Senaste artiklarna på spelkanalen:

I morgon den 12 september är det dags för det som många fotbollsälskare har sett fram emot, nämligen ligastart i Premier League. Favoriter till titeln är i vanlig ordning de etablerade storklubbarna och hos spelbolagen är det Manchester City som har det allra lägsta oddset. Vi ser fram emot en spännande säsong och bjuder här […]

Läs hela artikeln →

Det blir idel stormöten, precis som sig bör, när kvartsfinalerna i världens mest prestigefyllda klubblagsturnering går in kvartsfinalspelet.

Läs hela artikeln →

Det blev tuffast möjliga motstånd för Malmö FF i första utslagsrundan i Europa League som lottades vid lunchtid på måndagen. Vårt svenska hopp kommer att ställas mot Chelsea i ett dubbelmöte som inleds hemma på Malmö Stadion den 14 februari.

Läs hela artikeln →

Nu är lottningen genomförd och vi kan se fram emot flera stormatcher redan i åttondelarna i årets upplaga av Champions League. Vad sägs till exempel om PSG-Manchester United eller Liverpool mot Bayern München?

Läs hela artikeln →

Det är tisdag och dags att kasta oss in i den andra gruppspelsomgången i Champions League och även om de där riktiga toppmötena kanske saknas så bjuds vi ändå på flera intressanta bataljer.

Läs hela artikeln →

I helgen är det dags för den femte omgången av årets Premier League. Till helgens höjdpunkt korar vi, utan egentlig tvekan, fredagsmatchen Chelsea-Liverpool på Stamford Bridge.

Läs hela artikeln →

Kvalet är i full gång och om bara knappt en vecka är det dags för den riktiga starten på tennissäsongen 2016. Jag pratar så klart om Australian Open och vi ser fram emot en högintressant turnering. Kan någon stoppa giganten Novak Djokovic – ja, det är den stora frågan inför årets första Grand Slam-turnering.

Läs hela artikeln →

Spel- och oddstips från spelkanalen.com, © 2008-2017. Den här sajten riktar sig till dig som är 18 år och äldre. Spela aldrig för pengar som du inte har råd att avvara. Om du inte har kontroll över ditt spelande så rekommenderar vi dig att söka hjälp.