Är träffprocenten relevant?

4 februari, 2010

Vi fortsätter att resonera kring några av bettingens nyckelord och i dag har vi kommit fram till det något missbrukade begreppet träffprocent.

Många speltipssajter och bloggar redovisar sin träffprocent som någon typ av kvalitetsmått (så även vi), men frågan är hur relevant det egentligen är? Som fristående siffra är den av naturliga skäl ganska meningslös. Om du inte sätter den i relation till någon annan variabel, som till exempel ditt snittodds, tappar träffprocenten sin relevans och blir helt poänglös som värdemätare. Vi tar ett exempel…

Vad är bäst, en träffprocent på 75 och ett snittodds på 1,3 eller en träffprocent på 51 och ett snittodds på 2,3? Den som har tid över kan ju räkna på det – men jag tror ni förstår vart jag vill komma. Träffprocenten måste ses för var det är, för som självständig kvalitetsindikator saknar den helt relevans!

Som jag ser det finns det bara ett värde som bör användas för att rättvist kunna jämföra två spelare, eller för den delen att utvärdera och bedöma sin egen förmåga, och det är den procentuella värdeökningen (eller minskningen…) på spelkassan under en viss given tidsperiod. Enligt den här principen så bör dock inte ”mätperioden” vara för kort…

Tidigare artiklar i samma serie

***
I kväll bär det av mot Kinnarps arena för att se matchen mellan HV71 och Timrå. Hemmalaget har haft väldigt svårt för just Timrå den här säsongen, men jag tycker ändå att det bör bli HV-vinst. Det ska dock tilläggas att mitt hjärta klappar lite extra för HV, så den som har tänkt sig att spela på matchen bör nog kosta på sig en egen, objektiv analys. Det lär bli lite livespel via mobilen….

Relaterat:

Spela ansvarsfullt!
Spela aldrig för pengar du inte har råd att avvara. Spela aldrig för lånade pengar. Om ditt spelande påverkar ditt liv negativt rekommenderar vi att söker hjälp. Läs "Varningssignaler om spelberoende".

{ 1 comment }

Diljen februari 10, 2010 kl. 01:17

Träffprocent är som du säger helt oväsentligt i sig.
Snittodds är också egentligen oväsentligt, eftersom man kan laborera friskt med det. Låt säga att du lägger fem spel där fyra av spelen innehar ett odds på 1,01 och det femte spelet 30 i odds. Du sätter de fyra 1,01-oddsen och missar det på 30. Snittodds på 6,808 och träffprocent på 80. Ovanstående är givetvis inte sannolikt, men när man ser ytterligheterna så inser man ganska snabbt att siffrorna är värdelösa. Ett högt snittodds säger ingenting om hur bra man spelar då man i regel träffar de lägre oddsen oftare.

Den procentuella värdeökningen är också ett problem på så sätt att de med bättre money management missgynnas kraftigt. Jag och du satsar egentligen friskt på våra resp sajter och gör procentuella ökningar som spelfonder med bättre money management inte kan mätas med på ett rättvist sätt. De kan ändå vara bättre spelare än oss.

Själv hävdar jag att det bara finns ett enda nyckeltal som är intressant inom betting – ROI. Det enda som visar vilken värdeförändring man förmår med varje enskild krona, oavsett insats.

Senaste artiklarna på spelkanalen:

I morgon den 12 september är det dags för det som många fotbollsälskare har sett fram emot, nämligen ligastart i Premier League. Favoriter till titeln är i vanlig ordning de etablerade storklubbarna och hos spelbolagen är det Manchester City som har det allra lägsta oddset. Vi ser fram emot en spännande säsong och bjuder här […]

Läs hela artikeln →

Det blir idel stormöten, precis som sig bör, när kvartsfinalerna i världens mest prestigefyllda klubblagsturnering går in kvartsfinalspelet.

Läs hela artikeln →

Det blev tuffast möjliga motstånd för Malmö FF i första utslagsrundan i Europa League som lottades vid lunchtid på måndagen. Vårt svenska hopp kommer att ställas mot Chelsea i ett dubbelmöte som inleds hemma på Malmö Stadion den 14 februari.

Läs hela artikeln →

Nu är lottningen genomförd och vi kan se fram emot flera stormatcher redan i åttondelarna i årets upplaga av Champions League. Vad sägs till exempel om PSG-Manchester United eller Liverpool mot Bayern München?

Läs hela artikeln →

Det är tisdag och dags att kasta oss in i den andra gruppspelsomgången i Champions League och även om de där riktiga toppmötena kanske saknas så bjuds vi ändå på flera intressanta bataljer.

Läs hela artikeln →

I helgen är det dags för den femte omgången av årets Premier League. Till helgens höjdpunkt korar vi, utan egentlig tvekan, fredagsmatchen Chelsea-Liverpool på Stamford Bridge.

Läs hela artikeln →

Kvalet är i full gång och om bara knappt en vecka är det dags för den riktiga starten på tennissäsongen 2016. Jag pratar så klart om Australian Open och vi ser fram emot en högintressant turnering. Kan någon stoppa giganten Novak Djokovic – ja, det är den stora frågan inför årets första Grand Slam-turnering.

Läs hela artikeln →

Spel- och oddstips från spelkanalen.com, © 2008-2017. Den här sajten riktar sig till dig som är 18 år och äldre. Spela aldrig för pengar som du inte har råd att avvara. Om du inte har kontroll över ditt spelande så rekommenderar vi dig att söka hjälp.