Är träffprocenten relevant?

Vi fortsätter att resonera kring några av bettingens nyckelord och i dag har vi kommit fram till det något missbrukade begreppet träffprocent.

Många speltipssajter och bloggar redovisar sin träffprocent som någon typ av kvalitetsmått (så även vi), men frågan är hur relevant det egentligen är? Som fristående siffra är den av naturliga skäl ganska meningslös. Om du inte sätter den i relation till någon annan variabel, som till exempel ditt snittodds, tappar träffprocenten sin relevans och blir helt poänglös som värdemätare. Vi tar ett exempel…

Vad är bäst, en träffprocent på 75 och ett snittodds på 1,3 eller en träffprocent på 51 och ett snittodds på 2,3? Den som har tid över kan ju räkna på det – men jag tror ni förstår vart jag vill komma. Träffprocenten måste ses för var det är, för som självständig kvalitetsindikator saknar den helt relevans!

Som jag ser det finns det bara ett värde som bör användas för att rättvist kunna jämföra två spelare, eller för den delen att utvärdera och bedöma sin egen förmåga, och det är den procentuella värdeökningen (eller minskningen…) på spelkassan under en viss given tidsperiod. Enligt den här principen så bör dock inte ”mätperioden” vara för kort…

Tidigare artiklar i samma serie

***
I kväll bär det av mot Kinnarps arena för att se matchen mellan HV71 och Timrå. Hemmalaget har haft väldigt svårt för just Timrå den här säsongen, men jag tycker ändå att det bör bli HV-vinst. Det ska dock tilläggas att mitt hjärta klappar lite extra för HV, så den som har tänkt sig att spela på matchen bör nog kosta på sig en egen, objektiv analys. Det lär bli lite livespel via mobilen….

Relaterat:

Ett svar till ”Är träffprocenten relevant?”

  1. Profilbild för Diljen
    Diljen

    Träffprocent är som du säger helt oväsentligt i sig.
    Snittodds är också egentligen oväsentligt, eftersom man kan laborera friskt med det. Låt säga att du lägger fem spel där fyra av spelen innehar ett odds på 1,01 och det femte spelet 30 i odds. Du sätter de fyra 1,01-oddsen och missar det på 30. Snittodds på 6,808 och träffprocent på 80. Ovanstående är givetvis inte sannolikt, men när man ser ytterligheterna så inser man ganska snabbt att siffrorna är värdelösa. Ett högt snittodds säger ingenting om hur bra man spelar då man i regel träffar de lägre oddsen oftare.

    Den procentuella värdeökningen är också ett problem på så sätt att de med bättre money management missgynnas kraftigt. Jag och du satsar egentligen friskt på våra resp sajter och gör procentuella ökningar som spelfonder med bättre money management inte kan mätas med på ett rättvist sätt. De kan ändå vara bättre spelare än oss.

    Själv hävdar jag att det bara finns ett enda nyckeltal som är intressant inom betting – ROI. Det enda som visar vilken värdeförändring man förmår med varje enskild krona, oavsett insats.