5 roliga specialspel

Många av oss som är uppväxta med styktipset och tipsextra tänker bara i termer av 1-X-2 när vi spelar. Utvecklingen har dock gått väldigt mycket framåt de senaste åren och utbudet av olika typer av specialspel har formligen exploderat. Idag kan du spela på nästan vad som helst; första målskytt, halvtidsresultat, först till fem hörnor och olika sorters handikappspel är bara några exempel. Här kommer en kort förklaring av några av de vanligaste och mest populära specialspelen.

Hörnspel
Här handlar det, precis som namnet antyder, om att pricka in vilket lag som får flest hörnor under matchen. Finns i flera olika varianter som t.ex. ”först till fem hörnor”.

Första målskytt
Också en spelform där namnet ger en ganska god fingervisning om vad det handlar om. Som ni säkert har räknat ut så gäller det att pricka in vilken enskild spelare som gör matchens första mål.

Handikappspel
I handikappspel får det ena laget ett visst försprång från start. Exempelvis kan det laget som är oddsmässiga underdogs spelas med ett eller två måls handikapp. En rolig spelform som vi själva lirar relativt ofta. Det är ett bra sätt att få upp oddset när storlagen spelar mot mindre namnkunniga motståndare.

Över och underspel
Här gäller det att bedöma om det kommer bli mer eller mindre än 2,5 mål i en fotbollsmatch (i hockey 5,5). Det här är en spelform där det gäller att ha koll på statistiken…

Halvtid/fulltid
Här ska du tippa vilka tipstecken som gäller efter 45 respektive 90 minuter. Tror du att hemmalaget avgör i andra halvlek spelar du alltså X/1, d.v.s kryss i halvtid och etta efter full tid.

Det finns en uppsjö av olika specialspel och vi får säkert anledning att återkomma i ämnet.

Relaterat: