Skaffa en spelidé – och håll dig till den!

Det var väldigt länge sedan sist, men igår hände något som vi har längtat efter länge – vi noterade ett nytt All time high för vår spelfond! Visst, det känns fantastiskt kul, men vi låter det inte stiga oss åt huvudet. Vi tänker istället hålla oss till vår spelplan och tar nu sikte mot nya nivåer.

För ett tag sedan spenderade vi en del tid i vårt kära Excel, vilket resulterade i vissa justeringar i vår spelstrategi. När vi tittade på vår statistik från den period då värdet på vår spelfond utvecklades negativt, blev det ganska uppenbart vad vi gjorde för fel. Vi gjorde halt, skruvade lite på siktet och prövade sedan våra vingar med en delvis helt ny syn på bettingen.

Vi har den senaste perioden hållt insatsnivån per spel på ca 3-4 procent av spelkassan. Vi har också letat efter spel med ett något högre odds än tidigare. Odds kring 1,50 rör vi inte i dagsläget, utan vi söker oss gärna till de spel som ligger i häradet 1,75-2,25. Detta har gett betydligt bättre ekonomisk utveckling och vi blir inte alls lika känsliga för en förlust som vid kombinationen lågt odds/hög insats.

Jag hävdar bestämt att du aldrig kan bli en vinnare på lång sikt om du inte har en spelidé. Du måste dessutom våga ompröva den med jämna mellanrum. I din analys finns det tre möjliga utfall.

 1. Strategin håller
  Värdet på ditt spelkonto stiger stabilt.
  Åtgärd: Inget. Fortsätt att hålla dig till planen.
 2. Strategin håller inte
  Du har hållit dig till din strategi, men utvecklingen av värdet går inte enligt plan.
  Åtgärd: Justera strategin, testa och utvärdera igen.
 3. Du har inte följt din plan
  Det är inte ovanligt att du omedvetet faller tillbaka i gamla hjulspår.
  Åtgärd: Stick to the plan!

Det är viktigt att du ger en justerad strategi lite tid. Du kan inte utvärdera efter ett par veckor, eftersom slumpfaktorn då är alldeles för stor. Du bör åtmistone ge det några månader.

När vi började med med betting gick det åt skogen. Vi hade ingen plan och ingen erfarenhet – så det var helt naturligt. Efterhand lärde vi oss av våra misstag och började, dock omedvetet, att forma en spelplan och resultatkurvan började genast pekat uppåt.

Så här i efterhand får vi nog erkänna att det mest handlade om tur och det visade sig också att den branta positiva kurvan planade ut och började istället att peka i motsatt rikting. Det var vid den punkten vi för första gången formulerade en spelstrategi och skrev ner den i ord. Efter det har vi justerat den några gånger och vi kommer naturligtvis att forsätta med det. Men som punktlistan ovan indikerar så är det ett minst lika vanligt problem, kanske till och med vanligare, att man inte följer sin plan. Man tror att det är fel på strategin, men i själva verket är problemet att man inte följer den…

Vi har hållit på med betting på hyfsat seriös nivå i stax över ett år. I princip är vi alltså fortfarande nybörjare och du bör inte ta det vi skriver ovan som en absolut sanning. Det är verkligheten så som vi upplever den, och du är mer än välkommen att ha synpunkter. Mer än välkommen.

Relaterat:

Ett svar till ”Skaffa en spelidé – och håll dig till den!”

 1. Profilbild för Anonymous
  Anonymous

  "Man tror att det är fel på strategin, men i själva verket är problemet att man inte följer den"

  Klockrent.