Diljen Otlu: Värdeodds – bettingens grundprincip

7 juni, 2010

Diljen Otlu, Braxingen.seDiljen Otlu är mannen bakom den framgångsrika spelsajten Braxingen.se och det är med stor glädje som vi presenterar honom som dagens gäst.

I takt med att spelbolagen växer på nätet så har också spelarna utvecklat strategier för att bli vinnande. Vad dessa strategier har gemensamt är att de bygger på en grundprincip, nämligen vad jag själv kallar ”principen om värdeodds”. Det är i den principen som det avgörs om du väljer att spela. Kort sagt, det är värdeoddsen som legitimerar ett spel.

För att exemplifiera så skall vi använda oss av en match. I nattens match mellan Chicago och Philadelphia erbjöds oddsen 1,55 – 2,60 – 4,55. Vi skall översätta oddsen till procentsiffror och det gör vi genom att ta 100 / erbjudet odds. Det ger oss procentsiffrorna 64,51 – 38,46 – 21,98. Det man nu ska fråga sig är,

är det större sannolikhet än 64,51% att Chicago vinner? (1)
är det större än 38,46% att det blir oavgjort? (X)
är det större sannolikhet än 21,98% att Philadelphia vinner? (2)

Om svaret är ja på någon av frågorna så har man hittat ett värdeodds i det tecknet där man svarat ja. För därmed har man sagt att man är beredd att spela till lägre odds än det erbjudna.

Om du t ex anser att det är 25% sannolikhet att Philadelphia vinner då skall du spela på allt över oddset 4,00. 4,00 blir din gräns för spelvärde. Hur kommer man fram till den då? Formeln lyder: 100 / värderad sannolikhet, dvs 100 / 25.

Nu undrar ni förstås hur detta teoretiska resonemang skall användas i praktiken. Hur skall man veta att det är exakt 66% sannolikhet att ett lag vinner? Där ligger givetvis nyckeln till framgångsrik betting. Mitt tips är att spela med låga insatser till en början, bara för att träna på att värdera odds. Övning ger färdighet och på sikt kommer ni att märka att ni blir allt träffsäkrare i att värdera sannolikheter.

Ni noterade säkert att siffran blir 124,95% om man lägger ihop procentsatserna för oddsen i matchen som nämndes, alltså en bra bit över 100%. Det är i den mellanskillnaden ni hittar spelbolagens vinstmarginal och svaret på vad deras verksamhet går runt på.

Det blev en hel del siffror. För många säkerligen ingenting nytt, för andra en god rikedom. Hoppas det gav nya perspektiv!

Mer intressant läsning

Spela ansvarsfullt!
Spela aldrig för pengar du inte har råd att avvara. Spela aldrig för lånade pengar. Om ditt spelande påverkar ditt liv negativt rekommenderar vi att söker hjälp. Läs "Varningssignaler om spelberoende".

{ 5 comments }

Anonymous juni 7, 2010 kl. 19:46

mkt intressant läsning! Tack!

Toffe juni 8, 2010 kl. 16:32

Instämmer. Vi är mycket glada när vi kan presentera den här typen av högkvalitativa gäster.

Adde juni 8, 2010 kl. 19:58

@Diljen: Innebär det då att spelbolagen alltid går plus oavsett hur matcher slutar osv?? Att 25 % av insatserna alltid går till spelbolaget? Eller missförstår jag?

Anonymous juni 8, 2010 kl. 22:39

Spelbolaget tjänar i det angivna fallet 20% om de lyckas balansera boken. Det här kallas Vigg. En grundprincip när man letar värdeodds är att det är störst chans att finna dem hos bolag med låg vigg. De bolag som erbjuder Asienhandicap har som regel lägst vigg.
En annan viktig grej är att värdera matchen först och titta på oddsen sedan. Annars kommer man att påverkas i sin värdering för att man så gärna vill spela.

Esteban juni 10, 2010 kl. 19:50

Önskar fler tänkte så här. Betting är en konst och handlar i långa loppet väldigt lite om tur.

Senaste artiklarna på spelkanalen:

I morgon den 12 september är det dags för det som många fotbollsälskare har sett fram emot, nämligen ligastart i Premier League. Favoriter till titeln är i vanlig ordning de etablerade storklubbarna och hos spelbolagen är det Manchester City som har det allra lägsta oddset. Vi ser fram emot en spännande säsong och bjuder här […]

Läs hela artikeln →

Det blir idel stormöten, precis som sig bör, när kvartsfinalerna i världens mest prestigefyllda klubblagsturnering går in kvartsfinalspelet.

Läs hela artikeln →

Det blev tuffast möjliga motstånd för Malmö FF i första utslagsrundan i Europa League som lottades vid lunchtid på måndagen. Vårt svenska hopp kommer att ställas mot Chelsea i ett dubbelmöte som inleds hemma på Malmö Stadion den 14 februari.

Läs hela artikeln →

Nu är lottningen genomförd och vi kan se fram emot flera stormatcher redan i åttondelarna i årets upplaga av Champions League. Vad sägs till exempel om PSG-Manchester United eller Liverpool mot Bayern München?

Läs hela artikeln →

Det är tisdag och dags att kasta oss in i den andra gruppspelsomgången i Champions League och även om de där riktiga toppmötena kanske saknas så bjuds vi ändå på flera intressanta bataljer.

Läs hela artikeln →

I helgen är det dags för den femte omgången av årets Premier League. Till helgens höjdpunkt korar vi, utan egentlig tvekan, fredagsmatchen Chelsea-Liverpool på Stamford Bridge.

Läs hela artikeln →

Kvalet är i full gång och om bara knappt en vecka är det dags för den riktiga starten på tennissäsongen 2016. Jag pratar så klart om Australian Open och vi ser fram emot en högintressant turnering. Kan någon stoppa giganten Novak Djokovic – ja, det är den stora frågan inför årets första Grand Slam-turnering.

Läs hela artikeln →

Spel- och oddstips från spelkanalen.com, © 2008-2017. Den här sajten riktar sig till dig som är 18 år och äldre. Spela aldrig för pengar som du inte har råd att avvara. Om du inte har kontroll över ditt spelande så rekommenderar vi dig att söka hjälp.