Diljen Otlu: Värdeodds – bettingens grundprincip

Diljen Otlu, Braxingen.se

Diljen Otlu är mannen bakom den framgångsrika spelsajten Braxingen.se och det är med stor glädje som vi presenterar honom som dagens gäst.

I takt med att spelbolagen växer på nätet så har också spelarna utvecklat strategier för att bli vinnande. Vad dessa strategier har gemensamt är att de bygger på en grundprincip, nämligen vad jag själv kallar ”principen om värdeodds”. Det är i den principen som det avgörs om du väljer att spela. Kort sagt, det är värdeoddsen som legitimerar ett spel.

För att exemplifiera så skall vi använda oss av en match. I nattens match mellan Chicago och Philadelphia erbjöds oddsen 1,55 – 2,60 – 4,55. Vi skall översätta oddsen till procentsiffror och det gör vi genom att ta 100 / erbjudet odds. Det ger oss procentsiffrorna 64,51 – 38,46 – 21,98. Det man nu ska fråga sig är,

är det större sannolikhet än 64,51% att Chicago vinner? (1)
är det större än 38,46% att det blir oavgjort? (X)
är det större sannolikhet än 21,98% att Philadelphia vinner? (2)

Om svaret är ja på någon av frågorna så har man hittat ett värdeodds i det tecknet där man svarat ja. För därmed har man sagt att man är beredd att spela till lägre odds än det erbjudna.

Om du t ex anser att det är 25% sannolikhet att Philadelphia vinner då skall du spela på allt över oddset 4,00. 4,00 blir din gräns för spelvärde. Hur kommer man fram till den då? Formeln lyder: 100 / värderad sannolikhet, dvs 100 / 25.

Nu undrar ni förstås hur detta teoretiska resonemang skall användas i praktiken. Hur skall man veta att det är exakt 66% sannolikhet att ett lag vinner? Där ligger givetvis nyckeln till framgångsrik betting. Mitt tips är att spela med låga insatser till en början, bara för att träna på att värdera odds. Övning ger färdighet och på sikt kommer ni att märka att ni blir allt träffsäkrare i att värdera sannolikheter.

Ni noterade säkert att siffran blir 124,95% om man lägger ihop procentsatserna för oddsen i matchen som nämndes, alltså en bra bit över 100%. Det är i den mellanskillnaden ni hittar spelbolagens vinstmarginal och svaret på vad deras verksamhet går runt på.

Det blev en hel del siffror. För många säkerligen ingenting nytt, för andra en god rikedom. Hoppas det gav nya perspektiv!

Mer intressant läsning


Prenumerera på våra speltips

Du får ett mail varje gång vi publicerar ett speltips. Vi lovar att inte spamma dig.

5 svar till ”Diljen Otlu: Värdeodds – bettingens grundprincip”

 1. Profilbild för Anonymous
  Anonymous

  mkt intressant läsning! Tack!

 2. Profilbild för Toffe
  Toffe

  Instämmer. Vi är mycket glada när vi kan presentera den här typen av högkvalitativa gäster.

 3. Profilbild för Adde
  Adde

  @Diljen: Innebär det då att spelbolagen alltid går plus oavsett hur matcher slutar osv?? Att 25 % av insatserna alltid går till spelbolaget? Eller missförstår jag?

 4. Profilbild för Anonymous
  Anonymous

  Spelbolaget tjänar i det angivna fallet 20% om de lyckas balansera boken. Det här kallas Vigg. En grundprincip när man letar värdeodds är att det är störst chans att finna dem hos bolag med låg vigg. De bolag som erbjuder Asienhandicap har som regel lägst vigg.
  En annan viktig grej är att värdera matchen först och titta på oddsen sedan. Annars kommer man att påverkas i sin värdering för att man så gärna vill spela.

 5. Profilbild för Esteban
  Esteban

  Önskar fler tänkte så här. Betting är en konst och handlar i långa loppet väldigt lite om tur.

Senaste inläggen:

 • AC Milan

  Milan hakar på i toppen – slår Atalanta

  Idag vänder vi blickarna mot Italien där vi har siktat in oss på matchen mellan Atalanta och Milan. Hemmalaget har blivit oddsmässiga favoriter, men vi håller inte riktigt med spelbolagen här och tänker lira Milan till ett i våra ögon fint odds. Artikeln innehåller reklam i form av sponsrade länkar till Betsson. Atalanta-Milan: Lördag 9…

  Läs mer >>

 • Betis-Real Madrid, La Liga

  Real Madrid spräcker Betis svit

  Real Madrid är i sina bästa stunder ett av världens bästa klubblag. Den här gången är det Betis som står för motståndet och vi tycker att det känns som ett rimligt antagande att Real Madrid, trots bortaplan, går segrande ur den striden. Betis-Real Madrid: Lördag 9 december, kl. 16.15 Real Madrid toppar La Liga och…

  Läs mer >>

 • Helgens hetaste matcher

  Matcherna vi inte tänker missa i helgen!

  I vanlig ordning har vi kikat igenom helgens utbud och ger er här en försmak av vad som komma skall under de kommande dagarna. Trevlig helg! Artikeln innehåller reklam i form av sponsrade länkar till Betsson. Redan idag fredag så är det full omgång i härliga Hockeyallsvenskan. Serieledande Brynäs åker till Karlskoga, medan jagande Björklöven…

  Läs mer >>

Vi riktar oss till dig som är över 18 år!


Bästa bonusarna

Dubblad första insättning upp till 500 kr för nya kunder.


Nya kunder får första första insättningen dubblerad upp till 500 kr.Följ oss: